Torsk


Om torsk

Torskfilé benfri
Den milda smaken hos torsken gör den till en mycket allsidig fisk. Den passar till att steka, koka (sjuda), gratäng och fiskgryta. En bra innetemperatur vid sjudning eller gratänger är 55 grader. Använder man torsk till gryta eller soppa, kan ett bra tips vara, att lägga i de råa filébitarna som sista moment så att de inte blir överkokta. Att torskfilén är benfri eller byxad, som man också säger, innebär att mittbenet intill ryggen är bortskuret.

Torskrygg
Den finaste biten på torsken är ryggbiten. Det är den tjocka biten på filén som man skär ut. Den lämpar sig utmärkt att koka t.ex. med skirat smör och pepparrot. Men både ugnsstekning och grillning passar också bra. Ett bra tips är att servera torsken med klassiska köttillbehör, som baconinlindad torskrygg med rödvinsås, en succe!

Recept på torsk